Як обрати автомобільну вагу?

Як обрати автомобільну вагу?
червня 22, 2020

Як обрати автомобільну вагу?

Багато покупців питання «Як вибрати автомобільну вагу?» не задають. Вважають відповідь очевидною - потрібні ваги, щоб зважувати машини, і чим дешевше – тим краще! А ще бажано, щоб не треба було виконувати додаткові роботи по фундаменту і установці тощо.  Або чиясь порада/багаторічний досвід – дешевші, дорожчі, кращі і гірші. Така думка поширена і помилкова, бо першочергове призначення автомобільних ваг – точне зважування. Розглянемо основні питання на які потрібно знати відповідь, вибираючи автомобільну вагу.

Функціональне призначення автомобільних ваг:

Тут ся має на увазі для яких цілей буде використовуватися вага, яка необхідна точність при зважуванні. До прикладу, якщо Ви хлібкомбінат – прийом сировини з досить високою точністю, відвантаження продукції. Для логістичних складів - завданням є запобігти неправильному розподілу навантаження ваги та штрафним санкціям на КПП.

Спосіб зважування:

Існують ваги для статичного зважування та ваги для зважування в русі. На цей фактор впливає число зважувань за добу. До прикладу, для елеваторів, котрі приймають і випускають зерно, потрібна вага для статичного зважування. Такий вибір обумовлений великою кількістю машин і точністю зважування.

Тип вантажоприймальної платформи:

Може бути: платформна – головний елемент в конструкції є фундамент і колійна, різниця з платформною лише в тому, що остання складається з 2х частин вантажоприймальної платформи – колій, на які здійснюється наїзд ТЗ. Складається з металевої рами і залізобетонних модулів проїжджої частини. Перевагою колійних ваг є легкість чищення, надійність, висока швидкість монтажу, низька ціна порівняно з платформними.

Конструкція вантажоприймальної платформи:

Основним фактором є максимальна вага автомобіля з вантажем.

Довжина вантажоприймальної платформи:

Максимальна довжина машин визначає необхідну довжину платформи. Найкращий варіант, коли платформа в довжині на 3м більша довжини найдовшого авто на підприємстві. В іншому випадку – машина «зісковзне» з ваги і будуть неправильні покази. Вантажопідйомність повинна бути розрахована з усіх можливих перевантажень.  

Установка автомобільної ваги на підприємстві:

Важливим фактором є наявність достатнього місця для встановлення ваги. Можливе встановлення автомобільної ваги на рівні з дорожнім покриттям і установка на поверхні – естакадний варіант, з пандусами (з’їзд і виїзд). Перший варіант встановлення передбачає наявність надійної системи зливу води.

Тип фундаменту:

Повинен витримувати великі навантаження і слугувати мінімум 10 років ( корисний термін експлуатації інколи сягає 30 років). Є декілька варіантів фундаменту: із приямком, естакадний на монолітному фундаменті і естакадний на бетонних блоках. Перед початком робіт варто врахувати тип грунту, навантаження і розмір ваги, та розмір майданчику для руху автомобілів.

Точність зважування:

Похибка – найважливіший фактор! Наприклад, для підприємства харчової промисловості допустима похибка становить не більше 0,1% і чим менше, тим краще.  Похибка ваг перевіряється Державними  Підприємствами ЦСМ.

Ото ж, вибирайте автомобільні ваги правильно і вони слугуватимуть Вам не один десяток літ.