Метрологічні характеристики комплектуючих ваг “ВОЛВАГ”

Метрологічні характеристики комплектуючих ваг “ВОЛВАГ”
липня 14, 2020

Метрологічні характеристики комплектуючих ваг “ВОЛВАГ”

Під значенням НМВ розуміється максимальне навантаження тензометричного датчика, в межах якого даний вимірювальний елемент буде з вказаною точністю перетворювати вагу вантажу в електричний сигнал. Але, поняття НМВ окремого тензометричного датчика і НГЗ (Найбільша Границя Зважування) ваг – різні. У разі, якщо в вагах або ваговій системі використовуються кілька однакових датчиків, то її найбільша границя зважування буде меншою або дорівнювати сумі меж вимірювання датчиків.

НГЗ ≤ n * НМВ,
де n — кількість датчиків в системі вимірювання ваги.

НМВ або максимальне навантаження залежить від типу датчика та матеріалу пружного елемента. Наприклад, моделі датчиків одноточкового типу, що виготовляються з алюмінієвого сплаву, виробляються з НМВ від декількох десятків грам до сотень кілограм. Балкові або S-подібні тензодатчики зі сталі з нікелевим покриттям або нержавіючої сталі найчастіше випускаються з НМВ у діапазоні від 50 кг до 10 т. Значення найбільшої межі зважування вказується на корпусі датчика, у маркуванні та в паспорті. Крім того, в паспорті та в технічному описі на тензодатчики зазвичай вказуються такі параметри як гранично допустиме та руйнівне навантаження.

Ще одним важливим показником є:

Гранично допустиме навантаження— це навантаження на тензодатчик, при короткочасному впливі якого метрологічні властивості датчика можуть бути відновлені. Для тензодатчиків Zemic даний параметр становить 150% від найбільшої межі вимірювання.

Руйнівне навантаження — це навантаження, при впливі якого відбуваються незворотні деформації пружного елемента датчика, що призводить до виходу з ладу його електричної схеми або механічного руйнування. Рівень руйнівного навантаження для датчиків Zemic дорівнює 300% від НМВ.

Не дивлячись на зазначену вище інформацію щодо міцності тензодатчиків, використовувати їх при навантаженнях, що перевищують НМВ, не рекомендується!  Крім високої ймовірності руйнування вимірювальних елементів при навантаженні, більше НМВ, достовірність показань вимірювальної системи буде під великим питанням. Тому, при виборі датчиків в систему потрібно звертати особливу увагу, щоб плановані максимальні навантаження на кожен датчик не перевищували його межі вимірювань.

Зазначимо що значення найбільшої межі зважування вказується на корпусі датчика, у маркуванні та в паспорті.

 

  • Якщо в вас виникли запитання - телефонуйте, наші менеджери дадуть відповіді, та підберуть те що потрібно саме вам!